Oslos beste fra Steinkjer

Oslo sin aller beste barista er Lise Rømo fra Steinkjer. Ikke nok med det, hun kom på 2. plass i norgesmesterskapet i baristakunst.

Mange av oss starter dagen med å drikke en kopp kaffe som smaker så som så. Stadig flere unner seg litt mer glede i hverdagen, hvilket for dem vil si en kopp skikkelig god kaffe til rundt 40 kroner. Lise Rømo fra Steinkjer, nærmere bestemt Stod, lever av å brygge sånn kaffe.
– Skikkelig god kaffe er gjerne brygget for hånd og selvfølgelig på nykvernet kaffe, sier Lise, som tilbyr dem som bor og ferdes ved St. Hanshaugen kaffe .
– Når flytter du hjem til Steinkjer for å brygge kaffe?
– Tja, det hadde vært artig, men det spørs om det er nok folk i Steinkjer, sier Lise, som brygger mye mer enn 100 kaffekopper i løpet av en dag på jobben.
Den rimeligste kaffekoppen Lise kan tilby i Java espressobar & kaffeforretning, der hun jobber, koster 42 kroner.
– Kaffe er som vin – og eksklusivt øl, som stadig blir mer populært. Jeg foretrekker kaffe med mye syre, som er lett og frisk og har mye struktur. Gjerne fra Mellom-Amerika. Jeg er generelt glad i kaffe med mye fruktighet, sier Lise, som i seks år har øvd og øvd for å bli så god til å brygge kaffe. I dag finnes det ingen formell utdannelse for baristaer. Det er learning by doing.
Det var i januar at Lise ble kåret til Oslos beste barista. Under konkurransen (15 minutter) holdt hun en fremføring.
– Da skal man forklare hvilken kaffe man bruker. Hvilken gård den er ifra, art, prosessering, land – vise at du kjenner produktet ditt.
– Hva ser dommerne etter?
– Det er to tekniske dommere som følger med at alt gjøres etter boka. Alt må være rent og pent, ikke noe svinn. Man må også tampe på riktig måte (kaffen skal presses hardt sammen ved hjelp av en tamper som skal passe nøyaktig ned i filteret). Også tar de tiden, sier Lise, som også må tilfredsstille fire smaksdommere.

 

Les mer i avisa – og se flere bilder