Der problemene løses

STEINKJER: Det startet på Bondeheimen i 1971, deretter ble det flytting til Breidablikk, Rema-kafeen og nå Cafe Dampsaga. Vi snakker om kaffegjengen på Nordsia.

Klokka er 8.15, og de første er allerede på plass rundt det avlange kaffebordet i Café Dampsaga. Praten går om vær og føreforhold. Nye kommer til, og når klokken viser 8.30 er 15 mannfolk i sin beste alder samlet rundt kaffebordet. I hvert fall påstår de selv at de er i sin beste alder, selv om årstall og hukommelse ikke bestandig går hand i hand.
– Det startet på Bondeheimen i 1971. Vi var da en gjeng selvstendig næringsdrivende som møttes til en kaffekopp før åpningstid, forteller Reidulf Welde, som har vært med siden starten.
I dag varierer oppmøtet på mellom 15 og 20 personer, og samtlige må vel være innehavere av evnen til å framføre kreativ sjitprat.
– Vi arrangerer en pengeinnsamling hver gang Svein Finne skal ha ferie for å holde ham lengst mulig borte, ler Tor Holberg, som straks får svar på tiltale, uten at vi skal komme nærmere inn på ordbruken.
Det diskuteres masse. Praten går om (det de tror) er høyttravende internasjonal politikk, om de kommunale veienes befatning, om vær og vind, fotball og hverdagslivets trivialiteter for menn i satt alder.
– Det er viktig å være hardhudet i dette forum, og de som ikke var det da de fikk innpass rundt bordet, er blitt det etter hvert, sier Svein Finne.
De fleste rundt bordet er pensjonister, og enkelte har vært det i mange år.
– Den eldste av oss er 97 år, men han kunne ikke komme i dag på grunn av fornying av førerkortet, sier Welde, som lovpriser kaffetradisjonen.
– Man kommer seg nemlig opp om morgenen, mener han.
– I tillegg har vi et apotek i samme bygg, og har nettopp søkt om grupperabatt på Viagra. Men det må du ikke skrive i avisa, kommer det fra Svein Finne.
Sånn går no dagan …