“Levva livet” – utrolig bra!

Verdal teaterlag har allerede solgt 8.500 billetter – pluss to utsolgte forestillinger i Trondheim på “Levva livet”. Og det er ikke rart, for noe så utrolig bra.

Det finnes ikke ett teaterlag i Norge som presterer bedre enn Verdal teaterlag. Det er ikke mulig! Forestillingen i fjor var bra, året før var bra osv., men for min del var “Levva livet” det beste, ever. Arnulf Haga får alle gode, han. Også historien da, om barndomsvennene Abel (Jens Petter Olsen fra Steinkjer) og Louis (Lavrans Haga), den er så bra. Og de er så dyktige de to – og resten av ensemblet, at det er bare å ta av seg hatten for hele gjengen; skuespillere, musikere og hele det kunstneriske teamet.

Historien er sår, rettere sagt brutal og rå, men den er lett å sette seg inn i – selv for en som har levd på livets solside. Abels liv startet på solsiden; han er gudsunderet, slik Haga beskriver Abel.

 

Mens Louis, kameraten, er det motsatte. Han er av det dominerende slaget, alt som barn – og som årene går, er det alt for egen vinning, som betyr noe for Louis. Når vi møter dem, er de ikke venner. Rusavhengige Abel, som uskyldig havnet i fengsel – og som knapt har et sted å bo, lengter ikke akkurat etter barndomsvennen … Men Louis mener han har krav på alle tekstene Abel har skrevet; Abels testamente. Sangene. Det er nødt til å bli en skitten kamp – lett å starte, men vanskelig å slutte.

 

Historien om Abel og Louis er skrevet rundt musikk som Åge Aleksandersen har laget. For mye ukjent musikk, heder noen, men etter min mening var akkurat dét bra. Vi var ikke på teater i aulaen på Verdal for å digge Åge-musikk. Melodiene må passe til historien – og ikke minst teksten. Åge-sangene var kjempefine.

 

 

Trine Binde Bratberg