Med Egge Museum i sine hjerter

EGGE MUSEUM: De aller fleste har vært med i 10–15 år, noen mindre, noen flere. De er gjengen med frivillige som ble belønnet med Steinkjer kommunes Frivillighetspris i 2016. – Egentlig er det vi som er heldige, sier de.

Praten summer og går rundt langbordet i verkstedet på Egge Museum. Det drikkes kaffe og kakestykkene går ned på høykant. Noen diskuterer verdensproblemer, andre om Gråtassen på tunet er en 1952 eller 1953-modell. Gutta lander på 1953. De er de frivillige som Egge Museum antakelig ikke ville ha klart seg uten. Akkurat der og da er det mange haner og kun én høne i frivilligkurven.
– Ja, akkurat nå. Men vi er nok flere damer som liker å hjelpe museet, spesielt ved arrangementene, forteller Eva Johanne Roel, som har vært med i mange år.
– Under arrangementene selger jeg graut, separerer, koker kaffe, vasker og masse annet. Dessuten er jeg renovasjonssjef under Vikingfestivalen, ler hun.
– Vi prøver i det lengste å stille opp når vi blir spurt, sier hun.
Egge Museum har cirka 50 personer på frivilliglista, og samtlige stiller hvis det er spørsmål.
– Vi er svært heldige som har disse gode hjelperne, forteller faglig ansvarlig og arkeolog Bodil Østerås.
– De deler seg opp i forskjellige grupper, blant annet motorhistorisk forening, historielag, pensjonistforeninga i NTE er med og alle de som blir med på arrangementene. I adventstiden er cirka 50 personer med for å hjelpe til, sier Østerås.
Hver eneste dag er det 7–8 personer som møter opp på museet, og de gjør flere forskjellige oppgaver.
– De er pensjonister som også er innehavere av betydelige kunnskaper, enten det handler om det ene eller det andre fra gamle dager. Vi lærer mye av dem, sier Østerås.

Heldige
Det er imidlertid ikke bare Egge Museum som nyter godt av denne gjengen.
– Vi er også svært heldige som har denne møte- og jobbeplassen som museet er blitt for oss. Her møtes vi så ofte vi vil, og vi gjør oppgaver vi liker å holde på med. Dette gjør pensjonisttiden enda verdifullere, mener Bjarne Loe, som også fremhever det rent sosiale.
– Vi drikker kaffe sammen hver dag, og vi gjør arbeidsoppgaver som passer oss. Vi er heldige, rett og slett.

Les mer om denne gjengen i papirutgaven …