Svinaktig opptur

For få år siden var det fire svineprodusenter i Sparbu. Nå er det dobbelt så mange.

Kim Andre Sandsæter leier et fjøs på Sparbu. Der driver han med slaktegrisproduksjon. I løpet av april 2016 fikk han levert 230 stk. ti uker gamle grisunger fra smågrisprodusenter på Frosta og Inderøy. Siden da har han fått levert smågris hver sjuende uke.

– Hvor lang tid bruker du på å fôre opp grisen til passe slaktevekt?

– 11 uker pluss/minus. Maks 12 uker. De bør ikke komme over 85 kg i slaktevekt, sier Kim Andre, som jobber som avløser i en 80 prosent stilling i tillegg. Han har jobbet som avløser siden han gikk ut som elev ved Mære landbruksskole for åtte år siden. Før den tid også, forresten.

– Jeg startet med å gjøre fjøs på nabogårder i 14-årsalderen, og siden har jeg holdt på. Det var mest i melkefjøs, som jeg vokste opp med på to nabogårder. Det var da jeg kom på landbruksskolen jeg fikk sansen for gris.

Den store drømmen hans er å eie sin egen gård.

– Det spørs om det lar seg gjøre. Det koster veldig mye å kjøpe en gård, så enn så lenge får jeg leie, sier den unge bonden, som stortrives med det.

Han er glad for at det er flere som har startet med svineproduksjon i Sparbu.

Les mer i papirutgaven