Pappa’n til Emil

Han er født og oppvokst i Steinkjer, og tok idrettsfaglig utdannelse. Han fikk jobb ved skigymnaset i Meråker i 1983, og planen var å være der et par år. Men Ole Morten Iversen er der fremdeles. Dessuten er han pappa’n til Emil, en av norsk langrenns store kometer.

Det er en augustdag i 1983. Bilen snor seg oppover den svingete vegen mot Meråker. Enkelte steder virker det mørkt og trangt, men Ole Morten Iversen tror nok at han skal holde ut som lærer ved den videregående skolen i hvert fall i to år. Meråker videregående skole var en av landets minste, men samtidig er det blitt en av landets mest kjente. Ikke minst på grunn av det som ble kalt “skigymnaset”. Ole Morten er nyansatt lærer ved skigymnaset sammen med legendariske Magnar Lundemo, langrennsløperen og friidrettsmannen med skuffen full av medaljer fra sin karriere som aktiv idrettsmann. Han fikk sin topp som landslagstrener under VM på hjemmebane i Holmenkollen i 1982. Ole Morten fra Steinkjer gleder seg til å starte ved skolen, selv om han synes Meråker ligger litt avsides til. Etter tre år ved idrettshøyskolen i Oslo og ett år i Trondheim er nok Ole Morten blitt litt urban av seg. Men, men – dette går sikkert bra, tenker han i det han passerer skiltet som forteller at han er i Meråker kommune. Noen av elevene på langrennslinja han skulle komme til å hilse på i tiden som kom, var blant andre Sture Sivertsen, Inger Lise Hegge, Heidi Sørli, Frode Estil og Tor Arne Hetland. Unge gutter og jenter som har bestemt seg for å satse på langrenn. De “par” årene han hadde sett for seg som lærer i Meråker er blitt mange. For Ole Morten Iversen er der fremdeles, bare avbrutt av noen permisjoner, som akkurat nå når han er trener for det svenske damelandslaget i langrenn med Stina Nilsson og Charlotte Kalla i spissen.

Lerkehaug
Utenfor huset i Meråker er det parkert en bil som domineres av et stort lakkert svensk flagg. Skiboksen er selvsagt på plass. Ole Morten er hjemme noen få dager før han skal sette kurs for VM på ski i Lahti i Finland.
– Hei og velkommen, sier han og åpner døra på vidt gap. Hettegenseren prydes av påskriften “Never underestimate an old man who listens to The Kinks”. The Kinks er nemlig mannens favorittband, og han lytter til deres musikk.
– Jeg har vært på tre konserter med Ray Davies, så han er nok en av de store musikerne i min musikkverden, ler han.
Det er gått 38 år siden Ole Morten reiste fra Steinkjer med kurs for Idrettshøyskolen i Oslo.
– Grunnen til dette var nok at jeg var en ivrig skiløper på grunn av at mine foreldre var flinke til å ta oss med ut på turer, spesielt på Henningvola. Og det var et svært godt skimiljø i Henning med Audun Kolstad i spissen. Etter Oslo studerte jeg matematikk i Trondheim med tanke på at jeg også kunne jobbe som “vanlig” lærer.
I norsk sammenheng kan Meråker videregående skole vise til en lang liste over langrennsløpere og skiskyttere som har vært elever ved skolen, og som har havnet helt i verdenstoppen. Vi nevner Tora Berger, Petter Northug jr, Frode Estil, Martin Johnsrud Sundby, Tor Arne Hetland, Eldar Rønning, Synnøve Solemdal, Johan Kjølstad, Marte Elden, Marthe Kristoffersen, Øystein “Pølsa” Pettersen, Finn-Hågen Krogh, Niklas Dyrhaug og Liv-Miriam Nordtømme, for å nevne noen.
– Da jeg var elev på gymnaset i Steinkjer, var vel lærerutdannelse noe som var temmelig fjernt for meg. Men i ettertid begynte jeg å tenke på at elever innen idrett var veldig motiverte, og at arbeidsdagen kunne bli variert. Så det ble 50 prosent idrett og 50 prosent andre fag. Og jeg er selvsagt veldig glad for at jeg valgte dette.
Skigymnaset i Meråker startet i 1981, ikke minst takket være daværende ordfører Svein Brekken.
– Brekken tok nok noen avgjørelser som ikke var helt klarert av rådmannen og kommunestyret, men ble nok senere tilgitt da suksessen var et faktum. De første lærerne var Magnar Lundemo og Nils Petter Hårsaker, som senere startet Teveltunet Fjellstue.
I 1987 skulle Ole Morten til Oslo for å ta hovedfag, men noe dramatisk skjedde.
– Magnar Lundmo døde brått, og jeg måtte reise tilbake til Meråker. Og opp gjennom årene er det blitt noen avbrekk fra skigymnaset.

Landslagene
Fra 1991 til 1994 var Ole Morten landslagstrener for langrennsjuniorene, fra 1998 til 2000 var han trener for damelandslaget og for fire år siden ble han trener i en toårsperiode for Team Trøndelag. I dag er han altså heltidstrener for de svenske langrennsjentene.
– Den eneste svenske dameløperen jeg kjente til var Charlotte Kalla, men hun sto utenfor landslaget, akkurat som Petter jr. Gjennom de resultatene de har vist i mange år, ble de utsatt for en vanvittig eksponering, og akkurat det var nok en av grunnene til at de ville ut av landslagene. De ville styre tiden selv. Men selv tror jeg at det er lurt å være på et landslag, for det gir resultater. Det er derfor vi er så gode. Men om Petter jr. kommer tilbake, er jeg faktisk usikker på. Han begynner jo også å bli en godt voksen mann. Det samme gjelder Kalla.
I Sverige har landslagene samlinger hver 3. uke, og Østersund står sentralt i denne sammenhengen.
– Og det passer meg veldig godt. Det tar bare et par timer med tog eller bil fra Meråker, og innimellom samlingene får jeg tid til litt kontorarbeid og ikke minst – kontakt med våre sønner Emil, Gaute og Mats.

Emil
Emil kom til verden 12. august 1991, og var en svært aktiv unge.
– Som liten var han relativt lubben, men samtidig svært aktiv. Han syklet, sprang, hoppet på trampoline, gikk på ski og masse andre ting. Nesten helt ekstremt. Han var både egenstyrt og egenmotivert, for å si det slik.
I desember 2009 kom han på 3. plass i Skallrennet, og under junior-NM i 2010 kom han på 46. plass på 10 km fristil og 19. plass på 20 km klassisk. Men så begynte ting å skje. Emil ble juniorverdensmester i stafett i 2011, og tok en 4. plass i sprinten. Ved junior-NM i 2011 vant han sprinten, og tok en bronse på 10 km klassisk. Han vant også juniorklassen i Flyktningerennet i 2011, men 2012-sesongen bød ikke på de store resultatene. Beste resultat i 2013 var en 3. plass i sprinten i Enare. Emil debuterte i verdenscupen like før jul i 2013, og vant et renn i Skandinavisk Cup 2013/2014, sprinten i Vuokatti og en 2. plass på 15 km klassisk samme sted. I sesongen 2014/2015 ble det en 2. plass i skiathlon i Falun, han tok en bronse under NM på Røros og en 4. plass på 3×10 km stafett. Og sin første verdenscupseier tok han 5. januar 2016 på den klassiske sprinten i Tour de Ski i Oberstdorf. Han vant også sprinten i Lahti og 17,5 km i Montreal for et år siden. I dag kan man trygt si at Emil Iversen var norsk langrenns komet i fjor, en plass han nok må dele med kameraten Johannes Høsflot Klæbo i år.

Les mer i papirutgaven …