Petter skal forskes på

For sju år siden fikk Petter Spolén beskjed om at han hadde seks måneder igjen å leve. På mirakuløst vis lever han – og nylig fikk han beskjed om at han er å betrakte som kreftfri. Nå vil legene forske på Petter.

10. februar 2010 fikk Petter Spolén beskjed om at han hadde kreft i bukspyttkjertelen – med spredning. Forventet levetid igjen var seks måneder.
– Hvorfor lever du?
– Ja, det lurer både jeg og legene på, sier Petter, som de siste seks årene har levd med at han tross alt må vente og se, som han sier. Kreften kan jo komme tilbake. Nå kan han endelig senke skuldrene, for nylig fikk han følgende melding fra sine to leger ved St. Olavs Hospital: «Nå betrakter vi deg som kreftfri, mot alle odds».
– Svulstene mine gikk bort og døde. Legene kjenner ikke til noen andre tilfeller som meg, så nå vil de forske på det, sier Petter, som stiller seg svært positiv til det. De må gjøre hva de vil med ham, sier han – om det gagner saken.
– Det er veldig betryggende at de prøver å finne ut hva som virkelig skjedde. Både jeg og Kreftforeningen ønsker at flere skal oppleve det jeg har opplevd, sier friskmeldte Petter, som de siste fire årene har jobbet for Kreftforeningen – med kontor i Trondheim.

Men han farter rundt også, blant annet i Steinkjer-distriktet. I disse dager er det aksjonen Krafttak mot kreft, som opptar han det meste av tiden.

Tirsdag 7. mars ringte rødrussen på dørene til folk i Steinkjer. Om noen ikke var hjemme – eller ikke fikk besøk, er det ikke for sent.
– Man kan vippse over penger til vippsnummer: 461005. Det er Steinkjerrussens Krafttak mot kreft-nummer, sier Spolén.

32.000 nordmenn vil få kreft i 2017, men 70 prosent av dem vil overleve sin kreftsykdom. Takket være forskning.
– Vi har kommet veldig langt – for 50 år siden var tallet omvendt. Da døde 70 prosent av dem som fikk kreft.

De siste seks årene har nemlig russen i Steinkjer bidratt med kr 960.000 til kreftsaken. Gjennom aksjonen Krafttak mot kreft, og overskudd fra russerevyer.