Fra Disney til NAV

Hun har vokst opp bak disken til Malmo Sport, tilbrakte et år i Disney World i Florida, jobba som au pair i Paris og studerte i Østersund. I dag er Laila Thane prosjektleder for «Ung i aktivt liv». Resultatet av det likte arbeidsminister Anniken Hauglie.
  

På bordet foran henne står et halvfullt Norgesglass med konfektbitene Cocos, sirlig plukket ut og atskilt fra resten av innholdet i Twistposene.
– Cocos er nemlig pyton, sier Laila Thane, og griner på nesen av synet av de mange grønne bitene i Norgesglasset. Selv om Cocos-bitene står høyt i kurs hos norske smaksorganer sammen med Lakris-bitene.
De to er nemlig de eneste som har vært med i Twist-posene siden de ble lansert av Freia i 1957. Men når Laila først har bestemt seg for å ikke like Cocos, så er det ingen veg utenom. Hun er nemlig en stand-
haftig dame, som startet arbeidslivet i ung alder. Svært ung alder.
– Vi var nemlig ikke særlig gamle første gang vi sto bak disken på Malmo Sport, min bror Per Christian og jeg. Det startet med sommerarbeid, og fortsatte opp gjennom årene, enten i feriene eller på andre tider av året hvis det trengtes.
Arthur Malmo AS ble en del av Kongens gate 38 sammen med K. Grønnesby, Steinkjer Glassmagasin, Urmaker Syrstad Eftf og Gartland Sport da bygården sto ferdig i 1949. Glassmagasinet flyttet i 1962, og urmaker Syrstad la ned driften i 1984. Malmo AS tok over lokalene, og tok også over Gartland Sport i februar 1991. I tillegg til ovennevnte butikker holdt også Sørlie Musikk AS til i 2. etasje, og Steinkjer kommunale mølle- og elektrisitetsverk, Rolf Hanssen AS, Karl Hanssen AS og Høy & Rodum AS til i perioder i samme bygård. I 2001 ble Harald Thane innehaver av Malm Sport og Jernvare AS.
– Pappa overtok farfars eierinteresser på 1970-tallet, og det var derfor min bror og jeg fikk tidlig innføring i arbeidslivet. Samtidig som han likte at vi arbeidet i bedriften, ivret han også for at vi skulle reise ut for å studere, og gjerne til utlandet.
Så en dag kom han bort til meg og spurte hva jeg syntes om å studere i Frankrike. Han hadde nemlig kjentfolk i Paris som visste om en ledig aupair-jobb, og dermed ble det Paris for meg.

Paris og Grong
I Paris ble Laila au pair på kveldstid, og dagtida ble brukt til å studere og lære det franske språket. Hun ble i Paris i 9–10 måneder, og kom tilbake til Steinkjer våren 1991.
– Men jeg måtte jo få meg en jobb, og ruslet ned til arbeidsformidlinga. De spurte hva jeg ville jobbe med, og jeg svarte at jeg lurte på om jeg skulle bli sykepleier. – Ok, svarte de, – da kan du starte i morgen. På Inderøya.
Men denne jobben varte ikke lenge for Laila. Hun reiste til Grong for å studere og lære reiseliv, og endte opp som reiseleder på Lanzarote.
– Jeg har i det hele tatt mange impulshandlinger.
Laila ler, og smaker på kaffen. Norgesglasset med Cocos-bitene får fremdeles stå i fred.
– Etter oppholdet i Grong reiste jeg til Halden og Høyskolen i Østfold der jeg tok eksamener i fransk, bedrifts-
økonomi og internasjonal handel. Men før hun reiste til Halden, hadde Laila søkt på jobb ved den norske paviljongen i selveste Disney World i Florida, nærmere bestemt i Bay Lake og Lake Buena Vista nær Orlando og Kissimmee.
– Der jobbet jeg i Den norske paviljongen som har en del «norske» restauranter og «norsk» natur, og dette var et flott år. Og far likte at jeg tok denne jobben. Fra første øyeblikk var han antakelig i gang med å planlegge USA-turer for å besøke meg. Men oppholdet i Disney World betydde også masse jobbing, men det ble veldig bra. Vi var svært mange nasjonaliteter som jobbet der, og jeg ble kjent med mange. Derfor oppfordrer jeg alle ungdommer til å komme seg ut i verden dersom det byr seg en anledning.

Les mer i papirutgaven …