Produsenten

Han har arbeidet med navn som David Hasselhoff, Angelina Jolie, Steve
Martin, Eric Clapton, Rolling Stones, The Who, George Best, Cilla Black og Harrison Ford. I dag er han førsteamanuensis ved Nord Universitet i Steinkjer, og til uka setter Richard Hearsey i gang «& Action 2017» – en internasjonal mediefestival i Steinkjer.

Han har et relativt lite kontor i B-bygget på Nord Universitet. På en av veggene henger et bilde av og en hilsen fra film- og TV-stjerna Whoopi Goldberg, og en liten statue av dronning Elisabeth står på skrivebordet. I hyllene ligger gamle VHS-kassetter, et par Beatlesplakater fra 1963 og en haug med bilder av kjente filmskuespillere, komikere og musikere. 64-åringen fra Windsor like ved London tar vare på minner, enten de er på papir eller på tape.
Richard Hearsey var bare 5–6 år gammel da familien flyttet enda nærmere London helt på tampen av 1950-tallet. I ung alder ble Richard interessert i kunst, og kom senere inn på en kunstskole og universitet i selve London. På skolen hadde elevene også fotografering som fag, og dette fenget Richard.
– Men min mangeårige tilknytning til BBC startet som sommerjobb, og ettersom fotofaget også ble utviklet til å omhandle film, kom jeg etter hvert til mitt rette element i BBC der det handlet om film og TV.
Richard jobbet i BBCs Ealing Studio i Vest-London, et studio som BBC drev fra 1955 til 1995. Etter det produserte Ealing Studio filmer under eget navn, og vi nevner «The Imitation Game», «The Theory of Everything» og ikke minst TV-serien «Downton Abbey». Mens Richard jobbet i Ealing Studios ble science fiction-seriene om Doctor Who spilt inn under samme tak.
– Og ofte kom et par Daleks (fiendtlige roboter) rullende forbi oss på veg til studioet.

Film på heltid
I 1978 begynte Richard å jobbe med film på heltid. Han var både produsent og journalist, og lagde masse TV-serier under paraplyen underholdning og komedie.
– Jeg har i ettertid jobbet både for BBC, CBS, Fox, ITV samt Channel 4 og Channel 5, og det har derfor vært mange utenlandsreiser i den forbindelse. I 1980 besøkte jeg Norge for å selge min produksjon «Child’s Play» til NRK, og de kjøpte den.
Tidlig på 1980-tallet kom musikkvideoene i butikkhyllene, og Richard produserte videoer for blant andre The Police, Ian Dury & The Blockheads, Squeeze, OMD, Roxy Music, Rolling Stones, Spandau Ballet og mange flere. Han har også produsert konsertvideoer for A1 med Christian Ingebrigtsen på Manila, og et konsertopptak med Herman’s Hermits i Dampsaga Kulturhus.
– Jeg jobba også lenge i Freemantle Media, og derfor ble det også masse reising rundt omkring i verden.
Freemantle står bak produksjoner som «Got talent», «Idols» og «The X-Factor», og er en av de aller største på verdensbasis innen underholdning.

Møtte Sue Vertue
For noen år siden møtte Richard produsenten Sue Vertue fra Surrey i England. Hun var blant annet produsent for TV-seriene Sherlock med selveste Benedict Cumberbatch og Martin Freeman, Mr. Bean med Rowan Atkinson, og Doctor Who.
– Vi ble gode venner, og dette har ført til at Sue kommer til Steinkjer i neste uke, sammen med mannen Steven Moffat Obe, som også har jobbet med manus og som produsent for blant annet Sherlock og Doctor Who.
Steven Moffat Obe er også kjent som manusforfatter bak Steven Spielbergs film «The Adventures of Tintin» fra 2011. Han har fått et utall utmerkelser i form av såkalte «awards» innen film og TV. Vi nevner British Academy Television Awards, Royal Television Society Awards, Bronze Rose of Montreux, British Comedy Awards og mange, mange andre.
– Over helga kommer de to til Steinkjer og mediefestivalen «& Action», og det er jo ganske surrealistisk. Men det handler i grunnen om forbindelser og vennskap. «& Action» starter tirsdag 21. mars og arrangementet holder det gående til og med torsdag 23.