Stort sexpress blant de unge

Jenter har enormt mye press fra gutter om å sende provoserende bilder på Snapchat. Såkalte «nudes» – nakenbilder. Vi snakker om bilder av kløft – som er så populært, underliv, ja, generelt nakne kropper og det som enda «verre» er. Sex, live!
Det sier miljøterapeuten ved Steinkjer ungdomsskole, det sier helsesøstre – og det sier ungdommen. Og de to førstnevnte velger å ikke si HVOR ille det virkelig er, for da hevder de at ingen voksne ville trodd dem.
Satte kaffen i vranga
Det var på 8. mars-arrangementet i Steinkjer forrige uke mange satte kaffen i vranga da miljøterapeut Eli Gotvassli  snakket om hva jenter utsettes for av press i forhold til kropp.
– Ungdommen sier seksuell trakassering er vanlig. Det samme er ryktespredning og deling av bilder de ikke har godkjent. Og nesten ingen anmelder det lenger, så vanlig er det. Som vi vet er ungdom en sårbar gruppe, og vi vet at sosiale medier er med og påvirker veldig. Det er det ikke tvil om. Også er det slik at noen tåler dette godt. Andre ikke.
Gotvassli sier, i likhet med helsesøster Janne Bache, at dagens krav til barn og unges kropp er enormt stort.
Følger de fineste
– Veldig mange jenter følger de fineste og mest populære jentene på Instagram. Før så sammenlignet vi oss med de andre jentene i skolegården. Nå sammenligner de seg med hele verden. Også må de sende nakenbilder av seg selv.
Når det gjelder mest «likes» på nett, sier Gotvassli at forskning viser at ungdom får mest likes mellom kl. 4 og 5 på natta.
– Hvilke bilder poster de da? Det vet vi jo ikke. Det kan man bare tenke seg.
Når det gjelder snapchat, så sier Gotvassli at hun får ulike svar når hun spør ungdommer hvor mange nakne bilder han/hun får tilsendt i løpet av en dag. «Det er så mange at jeg vet ikke», kan noen si. Andre svarer «ingen, for jeg har kjæreste». Også har vi en gruppe som ikke driver med dette, men jeg vil anta at 70 prosent av elevene på ungdomsskolen gjør det, sier Gotvassli, som hevder det sendes massevis med nakenbilder på snapchat helt ned til 7.-klasse. Kanskje enda yngre.
Ikke nytt med nakenbilder
Steinkjer-Avisa har snakket med mange om denne saken. Både unge og godt voksne. Og det er ikke slik at dette er noe nytt. «Det er synd på meg, for jeg har aldri fått nudes», sa en 30-åring humoristisk til oss. «Jeg har ikke fått så mange, men noen av kompisene mine får enormt mange», sier en 25-åring.
«Jeg får nudes», sier en dame (43). Det nye – og skremmende, er at barn introduseres for sexpress.  Og stadig flere ungdommer.
Vi har snakket med Katinka Kolaas Ekmann (17), som er leder i Steinkjer Unge Venstre. Hun sier hun får flest nakenbilder når ungdommer går i dusjen og når de legger seg.
Nesten alle gjør det
– Noen tar bilde av hele seg, rumpa, brystene ja; det kan være alt mulig. Mange ligger i senga om kvelden og tar bilder, sier Katinka, som hevder det er mye press fra guttene om at jentene skal sende provoserende bilder til dem.
– Jeg kan nesten påstå at alle ungdommer sender eller har sendt provoserende bilder.
Katinka sier utviklingen har gått helt feil, med tanke på likestilling. Hun sier mange føler seg som et leketøy, som bare kan nytes og etter hvert byttes ut.
– Guttene ser på oss som et bytte de kan gjøre hva de vil med. Det er blitt så vanlig at jeg tror ikke jenter tenker over det.