Klart for nye toppeventyr

Nye turmål er valgt ut til årets Ti på Topp, og erfaringer fra fjoråret viser at mange toppjegere planlegger turen med å lese Steinkjer-Avisa.

De to siste sesongene med Ti på Topp Steinkjer har Steinkjer-Avisa presentert turmålene i tur og orden. I etterkant av fjorårets sesong ble deltakerne spurt hvor de fikk vite om Ti på Topp. Her svarer hele 36 prosent av de har lest avisomtaler, mens 38 prosent fanget det opp fra Facebook-sidene til Ti på topp. 53 prosent ble kjent med turene gjennom «jungeltelegrafen», altså via familie, venner eller bekjente.

– Dette er bare herlig. Steinkjer-Avisa er på linje med Facebook og konkurrerer med jungeltelegrafen, sier Andrea Hagstrøm, daglig leder i Bedriftsidretten Nord-Trøndelag.

Over hele kommunen
Ni av årets ti turmål er nyheter i Ti på Topp. Eneste gjenganger er Oftenåsen, der starten på årets sesong vil markeres 7. mai med salg av kaffe og vafler, tale, musikk og salg av turhefter.
– Årets turer er godt spredt i kommunen. I Ogndal er det en perle av en tur som heter Badstubekkvola, som starter fra Mokk gård i Gaulstad og går opp til Mokk Gruver, som er spennende nok i seg selv, sier toppgeneral Andrea.

Årets Ti på Topp turer:
Eggeskogen (Egge)
Eggstein (Stod)
Storvala (Sør-Beitstad)
Slettvola (Henning)
Klempen (Egge)
Badstubekkvola (Ogndal)
Oftenåsen
Bjønnsåsen (Byafjellet)
Sorgenfri (Sparbu)
Olknuten (Kvam)
En alltid like engasjert toppgeneral er overbevist om at årets turer vil falle i smak, både for store og små.

– Olknuten er årets tur i Kvam og byr på både eksklusiv natur og god utsikt. Storvala er turen i Sør-Beitstad og har du ikke sett helleristningene på Bardalfeltet kan du kombinere turen med å se dem. Eggeskogen er årets lavterskeltur og er genial for deg som har med barnevogn, rullestol eller sykkel. Turen går forbi Eggedammen og der finnes det faktisk salamandere, sier Andra Hagstrøm.

Hun forteller også om mange lokale ildsjelene som legger ned mye arbeid for å klargjøre turmålene.
– Det legges ned utrolig mye arbeid som gjør det mulig for alle å oppleve nye flotte turmål. Årets turer er fra 2 til 10 kilometer. Fra skikkelige fjellturer til turer som er flotte å ta på ettermiddagsturen, til dagsturer som krever ryggsekk med mat og ekstra klær. Turene kan enkelt registreres ved å bruke appen når man er på toppen, registrere turkoden i kassen på nettsida – eller om man ikke vil inn i den digitale verden sender man inn registreringskortet på slutten av sesongen.
Nesten 60.000 turer
Oppsummeringa av fjoråret viser at det ble registrert 58.795 turer i Steinkjer med over 2.000 registrerte turgåer.

– Ti på Topp Steinkjer 2016 var en tursesong som kan beskrives med ord som turglede og godvær. Man kunne til og med gå tørrskodd til Brandheiklumpen. Vi har til og med sett bilder med bunad og bunadssko på flere av toppene og det er beskrivende for fjorårets fantastiske sesong, sier Andrea.

Målet med Ti på Topp er å legge til rette for at absolutt alle kan komme seg ut i naturen – også personer med nedsatt funksjonsevne.

– I år kan man derfor delta på Ti på Topp tilpasset sitt eget funksjonsnivå. Man velger hvilke av turmålene man kan klare, og går disse minst ti ganger i løpet av sesongen. Det er bare å ta kontakt, sier Hagstrøm, og legger til at det også i år blir premiering.