Lanserer nytt Egge-øl

Lokalt øl har vært en del av Vikingfestivalen helt siden starten. Først med Ølve-ølet til Magne Bjerkem i 2005, før Haakon Kvam på gården Vestre Elnan tok over i 2007. Ved årets utgave av Vikingfestivalen er bryggeriet klart med et nytt øl.
– Det er en belgisk inspirert saison, som er lyst, frisk og med mye skum. Det ble opprinnelig brygget om vinteren og servert til slåttonna om sommeren, sier Haakon Kvam, bryggerisjef ved Ølve på Egge, som regner med at også Sigrid på Egge serverte øl til arbeidsfolket under slåttonna.
Navnekonkurranse
Bryggeriet i Sør-Beitstad har samarbeidet med Vikingfestivalen siden starten, og går nå sammen for å finne et passende navn til det nye ølet.
– Vi er åpen for alle gode forslag til navn, men ønsker oss et historisk navn med tilknytning til den spennende historien på Egge, sier Maiken Lien Jørgensen ved Egge Museum, som tar imot navneforslag på epost    eggemuseum@snk.no med siste frist 1. juni.
– Dette var veldig frisk og godt, dette blir bra, sier Maiken Lien Jørgensen, som stilte i tidsriktig antrekk på prøvesmakingen denne uka.
Viktig i vikingtiden
Lokalt øl var viktig både til fest og hverdags i vikingtiden, så ølbrygging har lange tradisjoner i Egge-området.
Den spennende historien til området er en viktig del av ølet til bryggeriet Ølve på Egge, som har 10 ulike sorter med historiske navn. Haakon Kvam forteller mer enn gjerne litt om historien samtidig som han serverer lokalt øl.
– Enkelte er mer nysgjerrig på historien enn selve ølet. Det opplevde jeg nylig i Trondheim, der en turist fra Nederland kom flere ganger for å få påfyll – og for å få høre mer om historien på Egge, sier Haakon Kvam.