Bølabua kan bli solgt

For 25 år siden åpnet Bølabua. Nå skal styreleder Odd Bratberg jobbe hver dag i hele sommer, men da er det slutt. Bølabua kan bli lagt ut for salg, om ingen vil videreføre drifta.

«Turistmagnet nummer én i Steinkjer» – sto det i avisene om Bølarein for 25 år siden, den gang stodbyggen satset på turisme ved den verdenskjente helleristningen. Siden den gang har de drevet Bølabua AS – med salg av mat og lokalproduserte varer. Og tatt seg av vedlikehold og oppgradering av stien og området ned til reinen som ble risset inn i fjellet for flere tusen år siden.

Bølarein mest besøkt

– Det er neppe andre turistattraksjoner i Steinkjer som har flere turister innom i dag heller. Det vil si, vi hadde enda flere før, da det sto kø av turistbusser på veien her. Da var det ca. 35.000 innom per sesong. Nå er det ca. 20.000. I dag flyr mange, så nå er det bare fem busser innom per uke, sier Odd Bratberg, som har vært med i styret i Bølabua AS siden starten. De siste 15 årene som leder. I mange år har han drevet Bølabua i sommersesongen.

– Jeg driver mitt eget selskap, som leier lokaler av Bølabua. Men nå har jeg bestemt meg for at dette blir siste sesong, sier Bratberg, som snart blir 70 år.

På siste generalforsamling i vår ble det derfor bestemt at Bølabua AS skal selges – om ingen vil ta over leie og drift. Det er vel 40 aksjonærer. Driften er én ting, men vedlikehold av stier og området for øvrig, er også utført av Bratberg og andre ildsjeler i Stod.

Kommunen lovte støtte

I mai 2014 sluttet formannskapet i Steinkjer seg til en skjøtselsplan som var utarbeidet for Bøla-området. Planen var utarbeidet av NTNU Vitenskapsmuseet, og skulle følges opp i samarbeid mellom kommunen, fylkeskommunen, Bergkunstmuseet, Jernbaneverket og Bølabua. Det for å sikre den verdenskjente helleristningen Bølarein. Økt besøk hadde ført til press på både stier og helleristningene, ja, for det er flere. «Nå er det viktig at vi i kommunen følger opp vår del av ansvaret», sa Aps Espen Elnan Solheim for tre år siden.

– Jeg føler ikke vi får støtte fra fylket. Og når det gjelder kommunen, måtte vi betale siste gruslasset selv, sier Bratberg, som hadde de første turistene innom på middag sist helg.

Fra og med midten av juni er Bølabua åpen hver dag.