Amerikaneren som ble sparbygg

Hun er født i Los
Angeles, vokste opp
i Etiopia og Minnesota, og har reist verden rundt som backpacker. I dag dyrker Heidi Håvan Grosch juletrær i Sparbu, er gift og synger i Sparbu Songlag.

I 1964 opptrådte Beatles for første gang på amerikansk TV, og et par uker senere slo Muhammad Ali selveste Sonny Liston ut av bokseringen i Miami Beach. Fem antirasister blir myrdet av Ku Klux Klan i Mississippi, og nattklubbeieren Jack Ruby blir funnet skyldig i å ha skutt president John F. Kennedys morder, Lee Harvey Oswald. Det er urolige tider i USA. Los Angeles slikker fremdeles sårene etter de store skogbrannene som herjet Bel-Air og Brentwood et par år tidligere, og den store byen blir også kjent for sitt politikorps som ofte opptrådte særdeles brutalt mot de svarte og mexicanske innbyggerne. Men hjemme hos familien Grosch rådet freden da Heidi kom til verden dette året. Begge foreldrene var egentlig fra Iowa, staten som grenser mot Wisconsin, Illinois, Missouri, Nebraska, South Dakota og Minnesota. I dette området er det masse innbyggere med norske aner, og Heidis mor Rosalie har fremdeles slekt i Gol, Buskerud og Telemark.

Juletrær
53 år senere sitter vi rundt kjøkkenbordet med både Heidi og Rosalie, nærmere bestemt på gården Rønningen, nær Borgenfjorden i Sparbu. Nedenfor huset står juletrærne på rekke og rad, både norsk gran og edelgran. Like ved i en innhegning rusler tre alpakkaer, søramerikanske kameldyr, et relativt eksotisk innslag i det norske dyreriket.
– Her kan nemlig folk komme for å hogge sitt eget juletre fra slutten av november til jul, og vi serverer både gløgg, pepperkaker og pølser, sier Heidi på sitt norsk med tydelig bred «r».
Så hvorfor havner en jente fra Los Angeles som gårdsfrue i Sparbu?
– Oh, det er en lang story, ler Heidi, som bodde i Los Angeles til 1973.
Begge hennes foreldre var med i Brother’s Brother Foundation, en ideell organisasjon som har eksistert siden stiftelsen i Pittsburgh i 1958, og som har drevet hjelpearbeid i 149 land over hele verden. Denne organisasjonen ga for øvrig inspirasjon til stiftelsen av Fredskorpset noen år senere. Heidis far var ingeniør i det amerikanske romfartsprogrammet, men da jobben i Etiopia dukket opp, solgte familien alt de eide, pakket resten i 14 kofferter, og satte av gårde til Afrika.
– I 1973 flytta vi til Etiopia da mine foreldre fikk jobb i et kirkesamfunn gjennom medlemskapet i Brother’s Brother Foundation. Jeg ble elev ved en internasjonal skole, der keiser Haile Selassies barnebarn var rektor.
Grosch-familien ble i Etiopia i to år før de flytta hjemover igjen. Først til St. Paul i Minnesota, deretter til Des Moines i Iowa der Heidis far fikk jobb i et kirkesamfunn.
– Og mor ble musikklærer. Far jobba senere som visepresident i et kraftselskap i Des Moines.

St. Olaf College
Etter et opphold på New Guinea der Heidi studerte ved en australsk skole, gikk vegen videre til St. Olaf College i Northfield i Minnesota, som tilbyr grunnutdanning på universitetsnivå. Hun tok bachelorgrader i psykologi og teater, og på fritida sang hun i et kor samtidig som hun også spilte saksofon i et jazzband.
– Jeg fikk etter dette jobb i et rehabiliteringsprosjekt for mennesker som var skadde i arbeidsulykker og liknende. Men en dag fikk jeg telefon fra min gode venninne Cathy. – Har du lyst til å bli med meg verden rundt?, spurte hun. Jeg svarte ja med det samme. Så fortalte jeg det til mine foreldre etterpå. Det jeg ikke visste da, var at Cathy hadde slektninger i Sparbu, Norway.
De to venninnene besøkte flere land i Europa, samt Egypt, Indonesia, England, Irland, Alaska og Australia. I 1988 gikk turen til Norge for å besøke Cathys slektninger i Sparbu, og det var her at Heidi møtte Morten Håvan for første gang. Det skulle imidlertid bli flere møter med mannen fra Sparbu. Vel tilbake i Minnesota jobbet Heidi ved The Minnesota Museum samt i to teatergrupper, blant annet The Silly Sisters. De holdt forestillinger ved skoler, og teatertruppen var sju personer på det meste.
– Jeg hjalp ungene med å «finne» sin stemme. I august 2006 besøkte Morten fra Sparbu slektninger i Canada, og reiste samtidig over grensa til USA for å besøke Heidi og hennes familie.
– Det var nok da det begynte å slå gnister mellom oss. Positive gnister, ler Heidi.

Les mer i avisa!