Riksantikvaren er stolt av Steinkjer

Riksantikvar Jørn Holme roser gjenreisningsbyen Steinkjer, og mener kommunen har tatt en lederrolle nasjonalt.
I forrige uke ble det kjent at gjenreisningsbyen Steinkjer får 500.000 kroner over revidert nasjonalbudsjett. Tirsdag denne uka var riksantikvar Jørn Holme på en rundtur i Nord-Trøndelag, og han tok seg tid til en rask stopp i Steinkjer. Her fikk Holme og hans følge en guiding rundt torget og i Steinkjer kirke av kommuneantikvar Robert Øfsti.

Og Holme likte det han fikk se og høre:

– Jeg er jo litt kjent her, ettersom min svigermor bor i byen, og jeg må si at jeg er imponert over Steinkjer. Den er den best bevarte gjenreisningsbyen i Norge, og Steinkjer har virkelig tatt lederrollen på området. Det er spennende med de bevilgningene som kom nå, og jeg håper også at enda flere i Steinkjer ser det spesielle med å bo i en arkitekttegnet by av høy kvalitet, sier Holme.

Magisk plass

Både riksantikvaren og hans reisefølge lot seg imponere av Steinkjer kirke, og Holme kunne også røpe at kirka nå snart blir listeført hos Riksantikvaren. Det innebærer at kirka får vern, og at eventuelle tiltak som skal utføres krever tillatelse fra biskopen på grunnlag av råd fra Riksantikvaren.

– Riksantikvaren er veldig stolt av Steinkjer kirke, og nå håper jeg at det planlagte kulturkvartalet bidrar til ytterligere å løfte den magiske plassen som kirka og området rundt torget er, sier han.

Ettersom bevilgningen på 500.000 kroner er såpass fersk, kunne ikke Holme gå i detalj på hva pengene skal brukes til:

– Det er for tidlig å si, men jeg tror pengene vil styrke arbeidet Steinkjer gjør for gjenreisningsbyene, sier han.

Senter for gjenreisning

Steinkjer kommune og fylkeskommunen utredet for noen år tilbake en etablering av et nasjonalt senter for gjenreisningsarkitektur i Steinkjer. Dette senteret har foreløpig ikke blitt realisert på grunn av manglende bevilgninger, men nå ser kommuneantikvar Robert Øfsti lyset i tunnelen.

– Utredningen og planene ligger der klare, så vi håper at dette er starten på et fast driftstilskudd, slik at senteret kan realiseres – for eksempel med formidlingslokaler i det nye kulturhuset, sier Øfsti.

I likhet med Holme har heller ikke Øfsti konkludert med hva pengene som kom i denne omgang skal brukes til.

– Foreløpig vet vi bare at vi har fått penger, og det er vi veldig glade for. Nå avventer vi for å høre detaljene rundt bevilgningen, sier Øfsti.

– Har jobber med dette lenge

Stortingsrepresentant Elin Agdestein (H) fra Steinkjer er også svært fornøyd med at det nå kom på plass penger til gjenreisningsbyen.

– Dette er virkelig en gladsak for Steinkjer, som er den best bevarte gjenreisningsbyen i Norge. Jeg har jobbet med å få på plass midler til gjenreisningsbyen siden starten av denne stortingsperioden. Det har tatt tid, men desto mer gledelig at det har lyktes! Venstre skal også ha sin del av æren for at dette nå er inne i revidert nasjonalbudsjett for 2017, sier Agdestein.

Hun mener denne bevilgningen gjør at man nå er et langt skritt nærmere realisering av et senter for gjenreisningsarkitektur, og håper at det etter hvert blir en fast post på statsbudsjettet.

Agdestein mener samtidig at Steinkjer har mye å gå på med å bruke gjenreisningsbyen og andre kulturminner i turistsammenheng.

– Steinkjer var en av de første kommunene i fylket som utarbeidet en egen kulturminneplan, med Høyre som en viktig pådriver. Her fins det flere kulturminner fra alle tidsepoker enn noe annet sted i landet, og kulturminneplanen var med på å legge grunnlaget for at Robert Øfsti ble Steinkjers første kommuneantikvar i 2014. Steinkjer er i en unik posisjon nasjonalt, og det håper jeg kommunen og fylkeskommunen nå bidrar til å løfte fram, sier Agdestein.