Avsluttet årets vikingfestival i finvær

Både vikinger, gjøglere og gjester nøt underholdning i finværet på årets siste dag av Vikingfestivalen på Egge.

For ellevte gang ble Vikingfestivalen avholdt på Egge. Med to av tre dager i solskinn er museumsformidler Maiken Lien Jørgensen storfornøyd.

 – Jeg ser på årets festival som en suksess og er storfornøyd med de besøkende som blant annet trosset regnvær for å høre ordentlig folkrock lørdag kveld, sier Jørgensen.

Søndag tok været heldigvis helomvending og det til glede for enda flere besøkende.

– Heldigvis fikk vi en solfylt avslutning av det vi har gledet oss til i to år nå, ler Jørgensen.

Et dypdykk i historien

Festivalen, som for mange har blitt en tradisjon, har i år lagt mye arbeid i å få til gode og autentiske fortellerstunder.

– Vikingfestivalen er jo i all hovedsak et dypdykk i historien, og det er derfor det er så viktig å satse på historieformidling. Både for unge og voksne, forteller Jørgensen.

Blant de mange fortellerstundene var «Lyra fra Nord», «Haug-Herdis og høvdingens ring» og «Snorres snurresaga». I tillegg fantes både foredrag om arkeologiske funn og presentasjon av planen for Egge museum fram mot 2030 for engasjerte tilskuere.

Gjenganger

Gjennom årene med vikingfestival på Egge har flere av markedsbodene blitt gjengangere. Blant gjengangerne finnes håndverker og skomaker, Hans Gunnar Pedersen. For ham er det spesielt koselig å holde stand i Midt-Norge.

– Etter lang tid som markedsselger biter jeg meg merke i at gjestene på vikingfestivalen her på Egge, setter mer pris på og interesserer seg for håndverket av et produkt enn mange andre steder, forklarer Pedersen.

For Pedersen er ikke håndverk med skinn og lær bare en hobby, det er levebrødet hans. Året rundt reiser han på arrangement lik vikingfestivalen over hele Europa. I tillegg drar han til Costa Rica for å formidle historie på et universitet.

Skomakeren forteller også at det var på en vikingfestival som denne at han selv fikk interesse for å begynne med håndverket han har holdt på med i 15 år.

– Jeg tror ikke bare at det har underholdningsverdi for de besøkende, men at det også kan vekke en interesse hos folk som de selv ikke har oppdaget tidligere, utdyper han.

Underholdning og undervisning

Blant de besøkende på festivalen finnes småbarnsfamilier, ungdommer og pensjonister. Alle fascinerte av det samme: kulturarven fra vikingtida.

– Det er fint å kunne dra på en festival som både underholder og underviser. I tillegg er jeg veldig fornøyd med alle aktivitetene som er lagt opp for barn. Man kan se at de har det gøy her, forteller familiefar Fanuel Russom Abraha.

Barnefamilien er også blitt gjengangere på festivalen.

– Vi har vært på vikingfestivalen tidligere, og det er tydelig at de gjør noe rett når vi fortsetter å komme tilbake, sier Mhret Haile Woldu.