Fredet fiskemåke lager ufred

Steinkjersommer er for mange synonymt med måkeskrik. En spesielt utsatt bygård på Steinkjersannan får kjenne på måkens usjenerte atferd.

– Jeg vil påstå at boligblokkene her i borettslaget Vakta får gjennomgå «steinkjermåsins» høysesong spesielt hardt, både med tanke på støy, «måsskit» og billakkskader derav, sier beboer Geir Malmo.

Malmo har av eget initiativ vasket uteområdet i borettslaget opptil tre ganger i uken for å bli kvitt de voldsomme mengdene med måkebæsj. Et initiativ de andre beboerne setter stor pris på.

– Det er godt at vi har en engasjert kar som vedlikeholder uteområdet slik at det er mulig å bruke utearealet i varmen på sommeren, sier en annen beboer, Åsmund Furunes.

Beboerne i borettslaget har bevitnet hele oppveksten til sesongens nykommere i måkeflokken. På hvert hjørne av taket har måkene bosatt seg og laget reir. Høyden på bygget fungerer som vakttårn for de voksne måkene som iakttar nykommerne som vandrer og flakser rundt på egenhånd.

Øredøvende måkeskrik har vært en påkjenning i sommer, og har lagt et solid grunnlag av irritasjon over måkene.

– Det er klart at det ikke er videre fredelig å legge seg til å sove når det er såpass mye støy fra de fjærkledde beboerne, sier Åsmund Furunes.

For en annen beboer er det særlig én faktor i måketematikken som plager ham.

– Én ting jeg legger godt merke til er hvordan måkene blir mer pågående og mindre sky av at folk mater dem. Derfor tror jeg at det viktigste man kan gjøre for å forhindre store plager med måkene, er å ikke mate dem, forteller Martin Midjo.

Midjo poengterer også at det er viktig å huske på at måker og måkeunger ikke er bare «søte dyr» som man kan gi resten av bollen sin til.

– Hvis vi skal kunne ferdes fritt uten å plages av måkene, må man unngå å gjøre det attraktivt for dem. Sånt gjør vondt verre, legger han til.