Friluftsgudstjeneste på «Det hellige Eidet»

Sola skinte og stemningen var god da det ble avholdt friluftsgudstjeneste i naturskjønne omgivelser på Byafossen i dag.

Arrangementet ble satt i gang av kirkeklokker over høyttaleranlegget og «Herre Gud, ditt dyre navn og ære» da i underkant av 40 gjester tok plass for begivenheten.

– Det som er artig med slike gudstjenester er at det kommer så mye forskjellig folk, også de som ikke har for vane å delta i ordinær søndagsgudstjeneste, sier sokneprest for Steinkjer og Egge, Arne Groven. Han sier seg fornøyd med antallet fremmøtte.

Fornøyd med oppmøtet er også medlem i Egge menighetsråd og leder for Helgesvegen Vel, Oddleiv Gulstad. Han har vært med i planleggingen av friluftsgudstjenesten og ønsket gjestene velkommen til «solrike» Byafossen.

Det er ingen tilfeldighet at det var akkurat på Helge at gudstjenesten ble holdt. Helge betyr nemlig «Det hellige Eidet» og var samlingssted for religiøse ritualer innen fruktbarhetsdyrkingen for et par tusen år siden. Kulissene fra fruktbarhetsdyrkingen står der fortsatt. Med mannlige obelisker, kvinnelige rundsteiner og ruvende gravhauger, er Helge et sted med historisk sus. Akkurat som på Mæreshaugen har nåtidas mennesker tatt over forfedrenes offersteder og anvendt vår tids religionsutøvelse.

– Det er litt symbolsk at vi tar i bruk et gammelt samlingssted som dette for å holde gudstjeneste under åpen himmel, forteller Groven.

Mens presten ledet gjestene gjennom ritualet, var det Leif Strandvik som skapte den musikalske stemningen og i tillegg avholdte en minikonsert etter de frammøtte hadde forsynt seg av hjemmebakst fra engasjerte naboer og Helgesvegen Vel.

En av gudstjenestens nærmeste naboer for dagen, Kari Hagen, deltok gledelig i gudstjenesten.

– Det er spesielt stas å delta på et arrangement som dette fordi det er så nært. I tillegg var jo været helt på sin plass for anledningen, sier Kari Hagen.

Hun påpeker flere fordeler med en utendørs gudstjeneste.

– Det jeg synes er spesielt bra med en tilstelning som dette, er at det innbyr til deltakelse for de som ellers ikke er vanlige kirkegjengere. Dessuten er det fint å komme seg ut i finværet, avslutter hun.