Siste turen for Kjell bussjåfør

Høsten 1992 ble Kjell Edvard Bratberg fra Beitstad verdensmester i presisjonskjøring med buss. Fram til sin 75-årsdag har han kjørt skolebarn.

– Jådår-ruta er den verste, sier en samstemt gjeng bussjåfører.

Som vanlig er de tidlig ute før de skal hente skolebarn på Beitstad skole, og kjøre dem hjem. For 14 dager siden kjørte Kjell Edvard Bratberg sin siste tur med unger i og rundt Jådåren. Det er kanskje på sin plass at den vanskeligste ruta ble kjørt av en tidligere verdensmester.

– Når man fyller 75 år er det ingen bønn. Da må førerkortet for buss leveres, sier Kjell Edvard Bratberg.

– Det å bringe elevene til og fra skolen er en veldig viktig jobb. Derfor vil vi gi ham en liten oppmerksomhet, når han nå for alvor går inn i pensjonistenes rekker, sier rektor Elisabeth Erle Borg på Beitstad skole.

Startet i 1964

Bratberg har vært sjåfør i nesten hele sitt yrkesliv. Det hele startet i 1964 som bussjåfør i Kvinnherad på Vestlandet. Så hadde han fire-fem år som arbeider i Nordsjøen, før han igjen havnet bak rattet i et vogntog.

– I tolv år kjørte jeg fast for Linjegods på ruta Namsos Trondheim. Så var det tilbake i buss igjen i 1992, sier Bratberg.

Da han fylte 62 år, bestemte han seg for å gå av med AFP.

– Med de reglene som er rundt det, så kunne jeg ikke jobbe bak rattet før jeg fylte 67 år og ble ordentlig pensjonist. Siden da har jeg kjørt Jådår-ruta, sier 75-årsjubilanten. Han innrømmer at han har følt at det er et lite press med å kjøre barn.

– Jeg skjønner foreldre godt dersom ungene ikke kommer hjem med skolebussen til vanlig tid. Det er et litt press med å holde ruta, uansett vær og føreforhold. Heldigvis har vegene på Jådåren, Tessem og Vestvik blitt bedre, slik at det er lettere å komme seg fram, sier Kjell Edvard Bratberg. Hans siste oppdrag for Trønder-bilene var å lære opp etterfølgeren, Daniel Gebretensae.