Solenergi fra uthustaket

Det sørvendte taket på uthuset i Sparbu måtte skiftes. Resultatet ble 28 solcellepanel, som blant annet skal lade en fremtidig elbil.

– Vi vurderer å kjøpe elbil og har regnet ut at en skikkelig solskinnsdag kan dekke energibehovet til en elbil i ei uke, sier Haldis Kismul, og viser fram oversikten over strømproduksjon på mobiltelefonen.

Hun jobber ved Nord universitet og fikk med seg samboer Jarle Vikør Ekanger. Der kjøpte de et gammelt småbruk med adresse Rognvegen 474 i Sparbu, der de nå har startet produksjon av solenergi. Det skjedde etter et tilfeldig møte med Johannes Moen under 17. maifeiringen på Heistad i fjor.

Felles miljøinteresse
– Vi fant raskt ut at vi har en felles interesse for klima og miljø. Året etter hadde vi bestemt oss og nå er vi i gang, sier Jarle Vikør Ekanger.

Johannes Moen har gjennom enkeltmannsforetaket Moen tiltak levert og installert anlegget sammen med elektriker Thomas Trapnes fra Elvis Elektro. 12 solcellepanel fra produsenten Rec har fått plass på uthustaket.

– Til sammen er effekten 7,6 kilowatt. Anlegget vil produsere omtrent 6.000 kilowattimer strøm i året. Jeg anslår de vil bruke omtrent halvparten selv. Overskuddet kan selges for 1 kr per kWh. I juni får de ny strømmåler som gjør det mulig å selge energi, sier Johannes Moen.

Eierne av Steinkjers nyeste solcelleanlegg innrømmer at idealisme er en viktig årsak til at de satser på solenergi, men mener også at investeringen på i underkant av 70.000 kroner, som vil være nedbetalt i løpet av 11 år, kan forsvares økonomisk.

Lønnsomt 
– For oss er miljøhensynet og idealisme viktig for å satse på solenergi, men det er også en god økonomisk investering. Med endre litt på rutinene kan solcellepanelene dekke en god del av vårt strømforbruk, sier Haldis Kismul.

Johannes Moen er ikke i tvil om at solenergi er fremtidens energikilde, og drømmer om solceller på alle tak i Steinkjer.

– Prisene har gått ned og det gis støtte fra Enova, samt at det betales godt for energioverskuddet.

Solcellepanelene har en levetid på 30–40 år og er så godt som vedlikeholdsfritt. For gårdsbruk er regnestykket enda gunstigere med og jeg har nylig installert solceller på at 170 kvadratmeter stort låvetak på Stiklestad. Det er ikke lenge før alle låvetak er fylt med solcellepanel, sier Moen.